sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Aurinkorannikon patikkablogi 28: Nerjan luolat


Patikkablogini on saanut oman hienon logon. Kiitos Kärt Ehastu!

Tammikuussa 1959 viisi koulupoikaa Maron kylästä lähti metsästämään lepakoita. He kulkivat Minas del Cemeterio - nimiselle onkalolle ja laskeutuivat kuiluun, jossa tuntui vetoa. He palasivat seuraavana päivänä työkaluja mukanaan, ja rikkoivat luolan aukkoa verhonneet tippukivet. Tämän jälkeen he kulkivat kapean onkalon läpi ja saapuivat suureen luolaan. Pojat kauhistuivat, kun huomasivat että luolan pohjalla oli luurankoja, joiden viereen oli asetettu saviastioita.

Pojat olivat löytäneet Nerjan luolat, jotka ovat Espanjan kolmanneksi suosituin nähtävyys Madridin Prado-museon ja Granadan Alhambran linnan jälkeen.

Luolat olivat syntyneet viitisen miljoonaa vuotta sitten, kun hiilidioksidipitoinen vesi tunkeutui marmorin halkeamiin. Kiviaines liukeni muodostaen suuren onkalon. Kalkkikivipitoinen vesi valui luolan katosta ja sitä kertyi myös lattialle muodostaen tippukiviä eli stalagmiitteja.

Luolasta löytyi kaikkiaan 40 luurankoa, jotka olivat Cro-Magnonin eli varhaisen eurooppalaisen nykyihmisen jäännöksiä. Cro-Magnonin ihmiset olivat yhtä pitkiä kuin nykyajan pohjoiseurooppalaiset ja pitempiä kuin eteläeurooppalaiset. He olivat voimakasrakenteisia, ja heidän kasvonsa olivat leveät ja litteät. Luurankoja tutkimalla selvisi, että luolat olivat kausiluonteisesti Cro-Magnonin ihmisten asuttamia jo 25.000 vuotta sitten. Cro-Magnonin ihminen syrjäytti aikaisemman Neanderthalin ihmisen, mutta ei ole täysin selvää miksi niin kävi. Mahdollisesti luolastosta voi tulevaisuudessa löytää vastauksia tähänkin kysymykseen. Joka tapauksessa Nerjan luolissa on Cro-Magnonin ihmisen luolataidetta, mutta piirrokset ovat niissä osissa luolastoa mihin turisteilla ei ole pääsyä. Tosin joidenkin piirrosten on viime aikoina arveltukin olevat Neandertalin ihmisen tekemiä.

Cro-Magnonin ihmisen taidetta


Tämä onkin ehkä Neanderthalin ihmisen tekemä, sillä se ajoittuu yli 40.000 vuoden takaiseen aikaan. Tämä tiettävästi kaikkein vanhin tunnettu luolamaalaus löydettiin vuonna 2012.

Luolasto on 7219 metriä pitkä ja se koostuu kolmesta osasta: alemmat galleriat, yläsalit ja uudet salit. Vain alempiin saleihin päästetään vierailijoita, joissa on kävelyreitti vierailijoille ja valaistus. Lämpötila luolissa on vuoden ympäri 20 asteen paikkeilla. Akustisesti jännittävässä tilassa järjestetään kesäisin konsertteja.

Jokaisessa galleriassa on lukuisia saleja ja eteisiä. Luonnonmullistusten salin keskiosaa hallitsee maailman suurin tippukivi, joka on juuresta 7 x 13 metriä ja kohoaa 32 metrin korkeuteen.


Maailman suurin tippukivi


Aaveiden salissa on hyvin erikoinen kummitusmainen kivifiguuri.

Kummituskivi
Luolan korkeuserot ovat aika huomattavat, eikä pieneltä huimauksen tunteelta voi välttyä. Betonoitu reitti on kuitenkin pinnaltaan tasainen ja helppo kulkea. Katosta roikkuvat kivet tuovat mieleen jättimäiset urkupillit.
Luonnon omat urut

Luolan eläimistä satunnaisia vierailijoita ovat jotkut nisäkkäät kuten kallionäädät ja päästäiset. Maanalaiseen elämään sopeutuneita ovat mm. lepakot ja tuhatjalkaiset. Löytyy myös lajeja jotka elävät pelkästään luolassa. Tällainen on mm. albiino, sokea skorpioni.

Kasvullisuutta luolassa ei ole ollut alun perin ollenkaan, mutta myöhemmin vihreä levälaji on alkanut kasvaa luolien seinillä ihmisten tuoman kosteuden ja keinovalon auttamana.

Vihreä levä ei ole toivottu vieras luolastossa, ja sen leviämisen estämiseksi valoja on käytetty säästeliäästi.

Nerjan luolan mystisestä tunnelmasta voi siirtyä valoisampiin tunnelmiin ja tehdä lyhyehkön mutta kuumana kesäpäivänä hikisen nousun luolaston katolle hyvin merkittyä polkua pitkin ja nauttia kauniista maisemista alas Välimerelle.


Nerjan luolat ovat päivittäin yleisölle auki klo 9-15.30. Joinakin aamuna luoliin saa tutustua itsenäisesti kun menee heti aamusta avaamisaikaan paikalle. Englanninkieliset opastetut kierrokset alkavat klo 11.24 ja 13.24 (aika tarkkaa...), ja ne kannattaa kesäaikana varata netistä etukäteen.

Luolille kulkee useita busseja päivässä suoraan Malagasta. Vierailu Nerjan luolilla on mahdollista yhdistää patikkaan numero 8 (Frigiliana) tai 27 (Rio Chillar), jonka lähtöpaikka on noin 5 kilometrin päässä, mutta päivästä muodostuu kyllä aika pitkä ja valoa riittää vain kesäaikana, jolloin Frigilianan patikka on kuumuuden vuoksi tukala.