sunnuntai 11. elokuuta 2024

Aurinkorannikon patikkablogi 43: Usein se käytävä liukaskin lie

Kävelty: Sunnuntai 28.7.2024

Taso: Varsin haastava patikka, joka kulkee joen uomaa pitkin - ja liukasta on. Mahdollisuus loukata itsensä on varsin ilmeinen. Mutta samalla todella hauska retki! Matkaa taitetaan aika paljon uiden.

Varusteet: Uikkareiden ja auringolta suojaavan paidan lisäksi vesitiivis kotelo, johon saa tarvittaessa turvallisesti laitettua auton avaimen (kannattaa olla mekaaninen) ja kännykän. Vettä sietävät kengät, ja kypärää voi kyllä suositella. Muuta - kuten eväitä - on hankala kuljettaa, koska molempia käsiä tarvitaan koko ajan edetessä.


Tekoälyn näkemys aiheesta "Patikointi joessa Andalusiassa"

Vuoristossa kävely on Andalusiassa kesäkuumalla tukalaa, mutta onneksi on olemassa viileämpiäkin vaihtoehtoja retkeilyyn. Patikointi joen uimaa pitkin on mahdollista ainakin kahdessa paikassa, Rio Chillar -joella (blogi 27), ja Benahavisissa Guadalamina-joella, josta tämä blogi kertoo. Vesipatikat ovat hyvin suosittuja, ja ruuhkien välttämiseksi on hyvä valita retken ajankohdaksi mahdollisimman aikainen aamu keskellä viikkoa.

Niinpä sitten lähdetään Otson kanssa matkaan sunnuntaina puolelta päivin! 

Benahavisia rannan suunnasta autolla lähestyessä muutama kilometri ennen kylää tien oikealla puolella on suuri parkkipaikka, jonka luona on valkoinen kappeli (Ermita Virgen del Rosario). Parkkipaikalta on hyvät näkymät rotkoon, jonka pohjalla Guadalmina-joki kulkee. Tätä jokea pitkin patikoidaan.


Guadalmina-joen  suistoa

Ermitalta voi lähteä myös patikoimaan hyvää polkua alavirtaan, Se on sitten toinen reissu!

Retken päätepiste palatessa on joen ylittävä silta, joka kuitenkin tällä hetkellä on korjaustöiden vuoksi suljettu.


Parkkipaikalta lähdetään suuntaamaan ylävirtaan kohti Benahavisin kylää. Autotien vieressä kulkee hyvä ja turvallinen kävely / pyörätie. Matkalla voi kurkkia rotkon pohjalle Guadalmina-joelle ja seurata retkeilijöiden etenemistä.

Benahavisin suuntaan vievältä tieltä voi hyvin katsella rotkon pohjalla joessa kulkevien matkan edistymistä.

Noin 1,5 km kävelyn jälkeen joen reunustaa kulkeva tie tekee mutkan vasemmalle. Samalla kohdalla oikealle avautuu portti, josta kävellään sisään ja laskeudutaan alas joelle.

Patikan alkuloikka

Suosituin tapa avata retki on loikata kuvassa vasemmalla näkyvältä kiveltä syvänteeseen, jonka syvyys kyllä hyvin riittää hyppäämiselle. Vaihtoehtoinen, mutta ei välttämättä turvallisempi tapa on laskeutua jokeen kiven vasemmalta puolelta eräänlaista kivistä vesiliukumäkeä pitkin. Olen ymmärtänyt, että jonkinlaiset portaatkin jokeen olisi, mutta en ole onnistunut sellaisia löytämään.

Hyppyyn valmistautumista. Otso on siis tietysti kuvassa ylhäällä - nähtyään kuvan tosin tuumasi tulleensa mukaan varmaan vahingossa :-)

Tässä vielä tyylinäyte

Sitten voi märkä reissu alkaa! Alkumatkasta edetään enimmäkseen kävellen joenpohjaa pitkin, uimataipaleita on muutamia. Ei tosiaan olla ainoita, mutta koko matka etenee kaikkien osalta hyväntuulisesti ja hyvässä järjestyksessä. Apua tarjotaan auliisti liukastelijoille, tai jos joku loikka muuten hirvittää. Porukka on varsin nuorta, eikä tällaisia eläkeikää lähestyviä pappoja muita näy maisemissa. Syykin siihen on aika selvä - joen pohja on todella liukas ja hankala käveltävä. Oikeastaan aina, kun luulee olevansa tasaisella pohjalla, jalka lipsahtaa sammaleiseen kiveen, ja loiskista vaan. Ei ihme, että järjestetyillä ja opastetuilla retkillä liivit ja kypärä ovat pakollisia varusteita. Tämä on ihan erilainen retki kuin Chillar-joen patikka, jossa kävellään turvallisesti tasaista joenpohjaa pitkin, ja matkalle osuu vain muutama uimakelpoinen lammikko.

Kosteaa puuhaa.

Retkiselfie

Matkan edetessä joki putoaa näyttävään kanjoniin, ja matkaa voi taittaa siitä eteenpäin valtaosin uiden. Tässä kohdassa tapahtuu kuvauksen kannalta harmillinen juttu, nimittäin vesitiiviin pussukkani vetoketjun vedin katkeaa, ja pussi on sitten loppumatkan kiinni, eikä kännykkää saa esiin kuvaamista varten. Onneksi vetoketju hajosi niin, että pussi oli kunnolla kiinni.

Aivan retken lopussa onkin sitten yllätys. Matka katkeaa jonkinlaiseen patoon, jonka päälle kiivetään käsivoimin, ja sieltä matka jatkuu kivistä liukumäkeä pitkin pitäen köydestä kiinni, jottei vauhti kiihdy liian kovaksi viimeiseen lampeen syöksyessä. Köysi on liukas nailonköysi, ja tekniikka on vähän hakusessa - onnistun vähän venäyttämään olkapäätäni, kun pidän liian pitkään köydestä kiinni enkä saa otetta irti ajoissa, ja hiertymiä tulee kämmeneen runsaasti. No, nämä vaivat menevät muutamassa päivässä ohi.

Onnittelen kuitenkin itseäni siitä, että sain itseni kammettua omin voimin muiden avustamatta padon päälle, ja jonkin verran aplodejakin tulee nuorisolta. Kaikki ovat edelleen vankkumattoman hyväntuulisia, vaikka jono padon päälle on pitkä (seisomme vedessä puolisen tuntia vuoroamme odottaen) eikä minkäänlaisesta jonotusjärjestyksestä ole tietoakaan. Ne menevät ilmeisesti ensin, joilla on kiirettä.

Loppureissu onkin sitten rauhallista uintia, kunnes tullaan pienelle hiekkarannalle joen päässä. Rannalle on mahdollista myös laskeutua suoraan Ermitan luota uintireissulle, jos vesipatikka ei huvita.

Loppuliuku


Yhteenveto: yllättävänkin haastava retki, mutta samalla superhauska. Noin 1500 metrin matkaan kului aikaa 2.5 tuntia!

sunnuntai 4. elokuuta 2024

Aurinkorannikon patikkablogi 42: Lintukosteikko lentokentän kupeessa




 Kävelty: 20.7.2024

Taso: miellyttävä, helppo kävely tasaista polkua pitkin. Sopii myös kuuman kesäpäivän retkeilyyn. Uintimahdollisuus.


Tekoälyn näkemys Aurinkorannikolla patikoinnista

Andalusian vuoristossa on runsaasti kauniita luonnonpuistoja, mutta tiiviisti rakennetulla rantakaistaleella luonnontilaiset alueet ovat todella harvassa. Mukava poikkeus tästä on Guadalhorce-joen suisto, joka on aivan Malagan lentokentän kupeessa. Huolimatta keskeisestä sijainnistaan urbaanien rakennelmien ympärillä tämä paikka on miellyttävä keidas retkeilylle ja lintujen tarkkailulle. Harvat tuntevat paikan, ja retkeilijöille on aina hyvin tilaa alueen poluilla.

Vuonna 1989 perustettu luonnonsuojelualue on tärkeä levähdyspaikka monille linnuille ennen lentoa Välimeren yli suuntaan tai toiseen. Aluetta on hiljattain konservoitu vesiväylien kunnostuksella, ja samalla kosteikko on aidattu kulkijoilta, joiden on sallittua käyttää vain alueen polkuja. Lintuja voi tarkkailla erillisistä havaintopaikoista. Alueen ympäri kiertävä tasainen hyväpohjainen polku on 4-6 km pitkä reittivalinnasta riippuen, ja puolivälissä on miellyttävä pitkä hiekkaranta, joka mahdollistaa virkistävän pulahduksen kuumana päivänä. Lintujen tarkkailun kannalta aamu ja aamupäivä ovat otollisinta aikaa retkeilylle.

Luonnonpuiston alueen ympäristössä kulkee paljon pyöräilyreittejä, mutta pyöräily itse alueella on kielletty. Autolla Benalmadenan suunnasta tullessa ajetaan moottoritieltä pois lentokentän risteyksestä, seuraavassa liittymässä pidetään vasen kaista, kiertoliittymässä käännytään oikealle Manuel Curros Enriquez-kadulle ja heti seuraavassa liittymässä vasemmalle Guadalhorce-kadulle. Loppupäästä yksisuuntaisen Guadalhorce-kadun varrelta löytyy hyvin pysäköintipaikkoja.

Matka jatkuu tästä kävellen eteenpäin Guadalhorce-joen törmälle, joen penkkaa seurataan vasemmalle kääntyen, kunnes tullaan  joen ylittävälle sillalle. Tästä noin 200 metriä eteenpäin on luonnonpuiston raja ja opastaulu. Matkaan lähdetään poikani Otson ja Duodecimin työkaveri Lissun kanssa. Keli on miellyttävän pilvinen ja vilpoisa ollakseen keskellä kuuminta kesäkautta.


Opastauluun on merkitty alueen ympäri kiertävä luontopolku. Tarkempi esite alueesta on luettavissa osoitteessa 374910e5-dc82-8754-4ac3-9a8886c39854 (juntadeandalucia.es)

Itse luonnonsuojelualue on erikoinen yhdistelmä luonnonrauhaa ja kauniita saarekkeita, ympäristössä kuitenkin kohoaa korkeita rakennuksia, moottoritie surisee ja lentokoneet pörisevät muutaman minuutin välein alueen yli nousukiidossa. Ympäröivä jokialue kiehtoo kuitenkin pauloihinsa, ja rakennetun ympäristön aiheuttama melu unohtuu nopeasti. Kuvat puhukoot puolestaan.







Alueella on useita lintujentarkkailurakennuksia. Tässä niistä yksi!

Lintujen tarkkailijat tauolla

Pian polku saapuu meren rantaan. Tästä reitti kääntyy oikealle kulkien rantaviivaa pitkin viitisen sataa metriä. Vartioimaton, luonnontilainen ranta on mainio pulahduspaikka. Kosteikkoa reunustava aita vaikuttaa olevan epävirallinen nudístialue.

Rannalla on hyvin tilaa uintiin ja auringonottoon.

Noin 500 metrin kohdalla kosteikkoa reunustava aita päättyy, ja tästä lähdetään suuntaamaan sisämaahan ja lentokentälle päin. Tästä eteenpäin rannalla on enemmän porukkaa, ja meno perhehenkisempää kuin alkupäässä. Pian näkyy oikealla lintujen tarkkailupiste, joka on aina ollut paras paikka tehdä havaintoja. Nytkin näkyy monenlaista kiinnostavaa! Järjestelmäkamera kunnon zoomilla olisi tässä ehdoton, ja kiikarit hyvä lisävaruste. Muihin havaintoihin kuuluu mm. lokkeja ja nokikanoja.

Flamingoja

Pitkäjalka

Paluumatkalla pilvirintama alkaa äkillisesti väistyä alueen päältä avaten jännittävän näkymän.


Ainahan kuvat eivät voi onnistua, mutta tämä lintukuva on saanut paljon myönteistä huomiota Facebookin Paskat luontokuvat -sivustolla!